HockeyNews
PLUS

Nilsson: Tre matcher i matchen som avgör finalserien

(19139) Timrå-Löven
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 18 april 2021

FacebookXWhatsApp

Förhandsfavoriten Björklöven mot överlägsna serieledarna Timrå.
Den Hockeyallsvenska finalen blir en drömfinal.
HockeyNews.se:s Alexander Nilsson har hittat tre detaljer som kan komma att fälla avgörandet i kampen om en SHL-plats.

HockeyAllsvenskan presenteras av:
UNIBET - ligans huvudpartner

Det mentala spelet
Björklöven vann alla fyra matcher mellan lagen förra säsongen, när Umeålaget vann grundserien i stor stil, och Björklöven vann tre av fyra matcher i serien den här säsongen. Nu är grundserie och slutspel två skilda saker, men man ska inte underskatta den mentala delen av att Björklöven går in i finalserien med vetskapen om att man haft det lätt resultatmässigt mot Timrå de senaste åren, något Lövenspelarna lär påminna motståndarna om både en och två gånger. Timrås seger kom i mellandagarna, med uddamålet efter att man rivstartat matchen men inte fått utdelning, och serieledarna måste lägga tidigare resultat bakom sig. Samtidigt går båda lagen in i finalen med en uttalad målsättning om att ska upp till SHL. Det lag som kan hantera det mentala spelet bäst har mycket vunnit i denna serie.

Special teams
Ett bra powerplay (25%) och ett ihåligt boxplay (62,22%) har varit Björklövens special teams i slutspelet hittills medan Timrå har ett godkänt powerplay (20%) och ett bra boxplay (83,33). Det har flertalet gånger visat sig tydligt hur viktigt bra spel med en man mer, eller mindre, varit i detta slutspel. Björklöven höll till exempel på att tappa en femmålsledning mot BIK i semifinal sju på grund av just spelet i boxplay. Klarar något lag av att växla upp nu när allt ställs på sin spets? När lagen mötts i grundserien under säsongen vann man varsin match mycket tack vare powerplay då både Timrå och Löven gjorde två av sina tre mål med en eller två man mer på isen i respektive 3–2-seger. Det är med andra ord inte orimligt att tänka sig att det lag som lyckas bäst i special teams vinner matchserien.

Foto: Bildbyrån

Målvaktskampen
Jacob Johansson mot Kevin Poulin. Båda togs in för att vara förstavalet mellan stolparna i respektive lag och så har det varit. Johansson höll hög klass under hela grundserien och har blivit ännu tätare i slutspelet, där han bara släppt in 16 mål på tio matcher och har en räddningsprocent på 93,19. Kevin Poulin inledde riktigt starkt, men i takt med att han drabbades av skador och laget började hacka sjönk hans siffror och i slutspelet har det varit väldigt mycket upp och ned. 36 insläppta på elva matcher och en räddningsprocent på 88.89, men har visat att han på egen hand kan vinna matcher, precis som Johansson. Båda två får såklart nyckelroller i finalserien och båda två är duktiga nog att bli tungan på vågen i en finalserie som jag inte tror kommer bjuda på samma målfester som Björklövens semifinalserie gjorde.

Inbördes möten denna säsong
TIK–IFB 1–4, TIK–IFB 3–2, IFB–TIK 4–2, IFB–TIK 3–2


Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!